miercuri, 13 aprilie 2011

        F I Z I C A .




  Tema numarul 1 .
    
              TIPURI DE MISCARI 

  Rectilinie : 1. Cu viteza constantă(v=ct)
Legea mișcării: x =x0+v(t-t0)
                d=t×Dt

2. Cu viteza variabilă- viteza creste(accelerare constanta)
- viteza scade(incetinire constanta)

a)pe orizontala legea miscarii
b)pe verticala -de jos in sus
               -de sus in jos





       Tema numarul 2. 
                      
                          FORTA DE FRECARE

             a)Forta ce apare la suprafata de contact dintre corpuri si se opune deplasarii acestora se numeste  
FORTA DE FRECARE.

         b) Expresia matematica
Ff=mN
m=coeficientul de frecare la alunecare
N=normala la suprafata=forta de apasare exercitata de corp asupra planului pe care se afla.



  Tema numarul 3 .
                  
         BIBLIOGRAFIA UNUI FIZICIAN 
                             
                                   
              Isaac Newton  


- cand s-a nascut ,
- ce descoperiri a realizat ,
- fotografii si povestiri din viata sa .

                Isaac Newton s-a nascut pe 4 Ianuarie 1643  Woolsthrope, Grantham si moare pe data de 31 Martie 1727   Kensington, Londra . 
         A fost un renumit om de ştiinţă englez, matematician, fizician şi astronom, preşedinte al Royal Society.
     Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor ştiinţifice care vor revoluţiona ştiinţa, în domeniul opticii, matematicii şi în special al mecanicii. În 1687 a publicat lucrarea Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, în care a descris Legea atractiei universale  şi, prin studierea legilor mişcării corpurilor, a creat bazele mecanicii clasice. A contribuit, împreună cu Gottfried Wilhelm von Leibniz, la fondarea şi dezvoltarea calcului diferential, şi a celui integral . Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mişcarea globului terestru, cât şi a altor corpuri cereşti, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar şi hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiaţii monocromatice de diferite culori.
      Newton a fost un fizician, înainte de toate. Laboratorul său uriaş a fost domeniul astronomiei, iar instrumentele sale geniale au fost metodele matematice, unele dintre ele inventate de el însuşi. Newton nu s-a lăsat antrenat de latura pur astronomică şi matematică a activităţii sale, ci a rămas de preferinţă fizician. În aceasta constă neobişnuita tenacitate şi economia gândirii sale. Până la Newton şi după el, până în timpurile noastre, omenirea n-a cunoscut o manifestare a geniului ştiinţific, de o forţă şi o durată mai mare.
      Newton a fost primul care şi-a dat seama de aceasta. Spencer ne comunică următoarele cuvinte ale lui Newton, rostite cu puţin timp înaintea morţii sale: "Nu ştiu cum arăt eu în faţa lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării şi se distrează căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, sau o scoică roşie, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în faţa mea."

           OPERA .

        1 . Lucrări în domeniul opticii



                Intre 1670 şi 1672 Newton s-a ocupat mai mult cu problemele de optică. Primul său articol ştiinţific a fost publicat despre acest domeniu în 1672 în Proceedings of the Royal Society. În acest timp a studiat refractia luminii, demonstrând că o prismă de sticlă poate descompune lumina albă într-un spectru de culori şi că adăugarea unei lentile şi a unei alte prisme poate recompune lumina albă. Pe baza acestei descoperiri a construit un telescop cu reflexie, care a fost prezentat în 1671 la Royal Society. Newton a probat că lumina este alcătuită din particule. Cercetările ulterioare au demonstrat natura ondulatorie a luminii, pentru ca, mai târziu, în mecanica cuantica să se vorbească despre dualismul crepuscul-unda .
De asemenea, modelul de telescop folosit azi este cel introdus de către Newton.

   
            2 . Teoria gravitaţiei

           În 1679 Newton reia studiile sale asupra gravitaţiei şi efectelor ei asupra orbitelor planetelor, referitoare la legile lui Kepler cu privire la mişcarea corpurilor cereşti, şi publică rezultatele în lucrarea De Motu Corporum ("Asupra mişcării corpurilor", 1684).
           În lucrarea Philosophiae naturalis principia mathematica ("Principiile matematice ale filozofiei naturale", 1687), Newton stabileşte cele trei legi universale ale mişcării (Legile lui Newton), referitoare la inerţia de repaus şi mişcare şi la principiul acţiune-reacţiune. Foloseşte pentru prima dată termenul latin gravitas (greutate), pentru determinarea analitică a forţelor de atracţie, şi defineşte Legea atractiei universale.

      
      3 . Opere filozofice şi religioase 

    Newton a scris numeroase opuscule cu subiecte filozofice şi religioase asupra interpretării unor texte din Biblie, sub influenţa spiritualismului mistic al lui Henry More şi a convingerii în infinitatea universului împotriva dualismului cartezian. Lucrările sale The Chronology of Ancient Kingdoms Amended şi Observations Upon the Prophecies of Daniel and the Apocalypse of St. John au fost publicate după moartea sa.
Newton a scris mai mult despre religie, alchimie şi ocultism decât tot restul scrierilor sale la un loc.John Maynard Keynes, care a cumpărat operele alchimice ale lui Newton, afirma că „Newton n-a fost primul om al epocii raţiunii, ci a fost ultimul dintre magi.”
Newton a fost mult influenţat de rosicrucianism . În calitate de creştin avea opinii teologice neortodoxe, fiind adept al profeţiilor făcute în baza Bibliei. Astfel Newton a profeţit că sfârşitul lumii nu va veni înainte de anul 2060 . Teoria acţiunii la distanţă era inspirată de hermetism, fiind criticată în epocă drept idee ocultă.
      

       EPONIME ASOCIATE 

       În fizică:

    
  • Unitatea de măsură a fortei în Sistemul International: un Newton, cu simbolul N, reprezintă forţa care aplicată unui corp cu masa de 1 kg îi imprimă o acceleraţie de 1 m/s2.
  • Unitatea de măsură a momentului fortei : un newton-metru, cu simbolul Nm, reprezintă forţa de 1 newton aplicată unui suport perpendicular pe o axă şi aflat la o distanţă de 1 metru de acea axă.
  • Tubul lui Newton , folosit pentru demonstrarea că în vid obiectele de masă diferită cad cu aceeaşi viteză.
  • Legile lui Newton referitoare la mişcarea mecanică.

 

      În matematică:


  • Binomul lui Newton , formula de dezvoltare a puterii sumei: (a+b)n
  • A iniţiat (a "inventat", de fapt) conceptul de limita, cel de derivata şi cel de integrala.
  • Alături de Leibniz este fondatorul calcului diferential si integral . Cei doi titani au ajuns, în mod inevitabil la crearea acestui domeniu al matematicii pe două căi foarte diferite. Leibniz a pornit de la soluţionarea matematică a nedeterminarilor"clasice" din matematică, iar Newton a plecat de la definirea corectă a vitezei şi acceleraţiei, ca variaţii ale vectorilor de poziţie, respectiv viteza, în variaţii infinitezimale ale timpului în care are loc o mişcare mecanică. 


    În optică

 

  • Inelele lui Newton, datorite fenomenului de interferenţă.
  • Discul lui Newton, un dispozitiv cu ajutorul căruia se demonstrează că suprapunerea tuturor culorilor din spectru reconstituie lumina albă.
    
          
     MAI IN GLUMA , MAI IN SERIOS . . . 


        Newton, celibatarul, a invitat o dată pe un bun prieten al său la masă. Acesta vine la ora fixată si, ca să nu-l deranjeze pe Newton de la lucru, se duce direct în sufragerie, asteptând pe ilustrul său amic să termine lucrul si să vină la masă. Dar Newton nu mai iesea din biroul său de lucru. Atunci prietenul, răzbit de foame, se aseză la masă, pe care era un pui fript sub un clopot, mănâncă o jumătate de pui si plecă fără să-l avertizeze pe Newton. Mult mai târziu l-a răzbit foamea si pe Newton. Savantul uitase complet de invitatia pe care o adresase prietenului său. Newton vine în sufragerie, vede că e lipsă o jumătate de pui si-si spuse: “Uite ce distrat sunt; am mâncat si am uitat”. Si se întoarce la lucru. :)


    Tema numarul IV .


      Tema numarul V . Experiment .

Moneda zburatoare

               
E aproape primavara. Te plictiseste privitul la televizor si ai incercat deja toate metodele de a combate plictisul? Moneda zburatoare este solutia. Nu presupune decat un pic de fizica, si experimentul e gata!

Ai nevoie de:
O sticla goala
O moneda

Pune o sticla goala in congelator peste noapte. Dimineata scoate sticla din congelator si pune cat de repede poti o moneda la gura ei.

Tine strans moneda de gura sticlei folosindu-te de ambele maini. Moneda ar trebui sa inceapa sa sara in sus datorita caldurii din mainile tale, care incalzeste aerul din interiorul sticlei.
Cu cat aerul din interior se incalzeste, cu atat moneda sare mai sus. =]
              

      Tema numarul VI .   Sistemul solar

                     Sistemul solar este alcătuit din Soare și ansamblul de corpuri ceresti legate de acesta prin forța gravitațională: cele opt planete, cei 162 de sateliti naturali ai acestora, cinci planete pitice, și alte corpuri mai mici (care includ asteroizi, meteoriti, comete, praf, obiectele  centurii kuiper etc.). În centru se află Soarele, iar obiectele cosmice specificate orbiteaza în general în jurul acestuia.
        Pluto a fost considerată cea de-a noua planetă a sistemului solar, până când Uniunea Astronomica  i-a schimbat statutul, pe 24 august 2006, din planetă în planeta pitica (în engleza dwarf planet).

În sens general, o stea împreună cu alte obiecte cerești ce gravitează în jurul său se numește sistem solar, termenul "solar" referindu-se strict la steaua numită "Soare" (din lat. Sol).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu